Als je werkt, heb je recht op het minimumloon. Voor werknemers van 15 t/m 23 jaar is er het minimumjeugdloon. Het minimumloon is het loon dat je minimaal hoort te ontvangen als je werkt. Dit is staat zo in de wet. Met het minimumjeugdloon voorkomt de overheid dat je te weinig betaald krijgt. In onderstaande tabel kun je zien hoeveel jij minimaal bruto per maand hoort te verdienen. Ben je jarig? Je werkgever is dan verplicht om je loonsverhoging te geven.

 

Het minimumjeugdloon wordt twee keer per jaar opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt op 1 januari en 1 juli. Het bedrag wordt vastgesteld aan de hand van de ontwikkeling van de gemiddelde cao-lonen in Nederland. Het minimumloon voor volgend jaar is nog niet bekend.

Minimumjeugdloon in 2017

Bekijk in onderstaand schema wat het minimumjeugdloon is voor jouw leeftijd. Dit zijn de bedragen die gelden vanaf 1 januari 2017.

Tabel minimumloon per 1 januari 2017

Weten wat je minimaal per uur verdient? Lees hier meer over het minimumloon per uur.

Het bedrag per maand is bruto voor een volledige werkweek. Een volledige werkweek is meestal 36, 38 of 40 uur. Hoeveel uur je precies fulltime moet werken is niet in de wet vastgelegd maar is een afspraak tussen jou en je werkgever.

Bruto minimumloon

De bedragen zijn altijd bruto. Dat betekent dat je netto minder overhoud. Wat je precies overhoudt, ligt aan de belasting en premies die je moet betalen. Weten wat jij precies moet betalen? Ga voor meer informatie naar jouw werkgever. Op www.loonwijzer.nl kan je berekenen wat je waarschijnlijk netto overhoudt. De nettobedragen staan niet in de wet, alleen de brutobedragen zijn vastgelegd.

Minimumloon bij 13- of 14-jaar

Als je 13 of 14 jaar bent, heb je waarschijnlijk een vakantiebaantje. Voor deze leeftijd is er geen minimumjeugdloon. Probeer dan ongeveer het loon van een 15-jarige af te spreken met je werkgever.

Parttime baan en minimumjeugdloon

Werk je parttime? Dan hoor je ook het minimumjeugdloon te krijgen maar dan naar rato van je uren.

Volg deze 3 stappen om jouw minimumjeugdloon te berekenen:

  1. Neem het minimumloon per maand (op basis van je leeftijd)
  2. Deel dit bedrag door het aantal uur bij een volledige werkweek
  3. Doe dit bedrag keer het aantal uur dat je parttime werkt

Voorbeeld

Je bent 21 jaar en je werkt 24 uur per week. Het minimumjeugdloon voor 21 jaar is 1105,35 euro per maand bruto. Jouw bedrijf heeft een volledige werkweek van 40 uur. Deel 1105,35 door 40 (uur) en doe dit keer 24 (uur). Jouw minimumloon per maand is dus 663,21 euro per maand.

Jouw vakantiegeld en vakantiedagen worden natuurlijk ook naar rato berekend.

Aanvullingen op het minimumloon

Het minimumloon kan eventueel nog aangevuld worden met toeslagen. Denk dan bijvoorbeeld aan toeslagen bij nachtwerk, ploegendienst of wachtdienst. Ook overwerk, fooi of een bonus kan je meer geld opleveren.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>