Maandelijkse loonstrook

Ieder persoon die in dienst is krijgt iedere maand een loonstrook. Uw werkgever is verplicht naar u op te sturen, zodat u kunt controleren of u wel hetgeen betaald heeft gekregen waar u recht op heeft. Verder is het erg handig om in bezit te zijn van uw loonstroken als u het één en ander moet opgeven bij de belastingdienst of andere organisaties.

De opbouw van een loonstrook

In eerste instantie hebben veel mensen vaak moeite met het doornemen van hun loonstrook. Er staat immers ook vrij veel informatie op en iedere loonstrook is net weer iets anders opgebouwd. Toch zijn er algemene richtlijnen waar werkgevers zich aan dienen te houden bij de opbouw van uw loonstrook.

Gegevens op uw loonstrook

Op uw loonstrook zijn altijd een aantal standaard gegevens te vinden. Om te beginnen wat persoonsgegevens, namelijk uw adres, uw geboortedatum en plaats, uw bsn nummer en uw burgerlijke staat.
Vervolgens kunt u ook op uw loonstrook nog een aantal gegevens terug vinden die te maken hebben met uw werkbetrekking. Zo kunt u vaak terug vinden, over welke periode deze loonstrook gaat, sinds wanneer u in dienst bent, wat u per uur verdient en wat u in totaal per maand verdient (als u vaste werktijden heeft), wat uw functie is, het aantal uur dat u werkt en het minimumloon die u dient te verdienen op basis van de wet of de CAO.
Als u een werkbetrekking heeft waarbij de werktijden wisselen, dan kunt u vaak terug vinden hoeveel hoeveel uur u die maand heeft gewerkt en wat dat heeft opgeleverd. Op grond van dit bedrag worden dan de sociale belastingen en premies (Werkloosheidswet (WW), Wet Werk en Inkomen naar arbeidsverhouding (WIA), de zorgverzekeringswet (ZVW)) ingehouden en afgedragen aan de belastingdienst door uw werkgever.
Vervolgens krijgt u een overzicht van de verdiende loon en de belastingen en premies die eraf worden gehaald en aan het eind ziet u het nettobedrag dat op uw rekening wordt gestort.
Ook kunt u zien hoeveel vakantiegeld u al in de tussenliggende periode heeft opgebouwd. Deze wordt vaak in mei/juni uitgekeerd en zal ongeveer gelijk zijn aan een maandsalaris. Over het algemeen zijn over het vakantiegeld niet al te veel vragen.

Kortom, op een loonstrook kunt u veel gegevens vinden. Vaak worden deze voor het gevoel van vele mensen een beetje rommelig weergegeven en het wil vaak ook niet helpen dat bijna ieder bedrijf een andere loonstrook hanteert. Toch zijn er een paar basisgegevens te vinden waar u een houvast aan kunt hebben. Neem in ieder geval rustig de tijd om uw loonstrook te bestuderen en de meeste mensen komen er wel uit. Mocht u er toch niet uit komen, dan kunt u altijd nog om hulp vragen bij uw werkgever.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>