FAQ

Wat is het minimumloon in 2015?
Het minimumloon is afhankelijk van je leeftijd. Ben je ouder dan 23 jaar? Lees hier meer over het minimumloon. Ben je tussen de 15 en 23 jaar? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon.

Wat is het minimumloon in 2016?
Dat is nog niet bekend. Houd deze website in de gaten voor het minimumloon van 2016.

Waarom bestaat het minimumloon?
Het minimumloon is wettelijk bepaald door de overheid om onderbetaling tegen te gaan. Door het minimumloon moet iedereen in zijn of haar levensonderhoud kunnen voorzien.

Hoe vaak wordt het minimumloon aangepast?
Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast. Op 1 januari en 1 juli.

Wie bepaalt het minimumloon?
Het minimumloon wordt vastgesteld door de overheid op basis van de gemiddelde cao-lonen in Nederland.

Wat moet ik doen als ik het minimumloon niet krijg?
Iedereen moet minimaal het minimumloon verdienen. Krijg je minder geld? Ga dan naar de Inspectie SZW of de kantonrechter. Lees in dit artikel meer wat je kunt doen.

Voor hoeveel uur geldt het minimumloon per maand?
Het minimumloon is een bedrag dat wettelijk vastgelegd is per maand. Je werkgever mag bepalen of je 36, 38 of 40 uur werkt. Dat staat niet in de wet.

Wat verdien ik netto?
Het minimumloon is een bruto bedrag per maand. Wat jij netto overhoudt hangt van een aantal factoren af. Zoals bijvoorbeeld belastingen en premies. Vraag bij jouw werkgever na wat je precies netto per maand uitgekeerd krijgt. Of kijk op Loonwijzer.nl voor een bruto-netto berekening.

Wat is het verschil tussen loon en een vergoeding?
Loon is een tegenprestatie voor arbeid. Een vergoeding krijg je voor iets anders dan arbeid. Denk bijvoorbeeld aan reiskostenvergoeding, of een vergoeding voor de lunch of je telefoon. Niet iedereen krijgt deze kosten. Ook zijn deze kosten niet bepaald in de wet. Kijk in jouw arbeidscontract wat voor jou geldt.

Zit in het minimumloon ook vakantiegeld?
Nee. Je krijgt bovenop het minimumloon ook nog eens 8% vakantiegeld per jaar. De 8% wordt berekend over het minimumloon.
 

2 reacties
  1. motor says:

    Als je een Wajong uitkering hebt (oude versie) en je verdient bij dan krijg je geen minimumloon. Hoe kan dat? Dit stimuleert niet om te gaan werken.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>